Symaskinen som et rolig fristed

Kreatør med sans for skaperglede og skreddersøm

11.10.2024

Fredrik Juul klarte aldri å sitte stille som barn, inntil mormoren satte ham foran symaskinen. Det var ikke der han lærte å sy, men det var hans første møte med nål og tråd.

Da koronapandemien rammet Norge, blomstret skapergleden opp på hjemmekontoret, og nål og tråd ble igjen en del av hverdagen. Denne skapergleden ligger til grunn for det meste Fredrik gjør, både som kreatør i Trigger og hjemme med sytråd i hånden.

– Som kreatør får jeg jobbe med idé- og konseptutvikling, men samtidig kjenne på gleden av å lage noe håndfast som kan ses ute i samfunnet, forteller Fredrik.

Det å forstå mekanismene ved håndverk er ifølge Fredrik noe som gjelder like mye på jobb som når han syr.

– Det å sette pris på, respektere og forstå håndverk er jo noe som gjelder både for sying og for hva jeg lager på jobb, sier han.

Symaskinen som et rolig fristed

En kjapp titt på Fredriks TikTok- eller Instagram-profil avslører en mann med mange talenter. Om han ikke står på ski, jakter eller lager mat, finner du ham mest sannsynlig med en stoffbit, og nål og tråd i hånden. Selv om sying ikke alltid har vært et åpenbart varemerke for Fredrik, har det blitt en viktig del av livet hans.

– Jeg hadde mark i rumpa som barn og satt sjeldent stille, men mormor fant ut at symaskinen var en god idé for å roe meg. Jeg syntes maskineriet, lydene og alle knappene var veldig spennende, forteller han.

Etter at mormoren gikk bort rundt nyttår, fikk symaskinen et nytt hjem hos Fredrik.

– Mormor var en meget habil syerske og har laget størsteparten av min barnegarderobe. Det er veldig stas at den nå skal arves videre av min sønn, sier han.

Lockdownhobbyen som ble til bunad

Under korona oppdaget Fredrik igjen gleden ved sying, men denne gangen var ambisjonsnivået et litt annet.

– Jeg satt på hjemmekontor og råtnet hele dagen. Jeg ønsket meg veldig en bunad, men hadde ikke råd til den varianten jeg ønsket meg. Det var da jeg fant ut at jeg skulle lage den selv, forteller Fredrik.

Fredrik gikk på kurs, lærte norske håndverkstradisjoner og tradisjonssøm hos en kar med navn Joar på Rodeløkka. Metoden var enda mer tradisjonell enn det mormoren benyttet seg av. Hvert eneste lille sting i bunaden ble sydd for hånd. Etter tre år med nål og tråd fullførte han bunaden, og syingen ble en meditativ pause fra en hektisk hverdag.

– Det er en veldig meditativ ting for meg å sy. Jeg ser ikke på telefonen og tenker ikke på noe annet. Tiden på Netflix er byttet ut med noe jeg faktisk får noe igjen for. I tillegg er det et fristed der jeg aldri har en deadline, sier Fredrik.

Fra inspirasjon til slipsmerke

Fredrik har gått i dress og slips hver dag i 15 år, inspirert av gamle filmer og farens velbevarte garderobe. Kun på Triggers årlige skidag viker han fra sin faste garderobe.

– Min far har alltid vært en velkledd mann, og jeg har funnet mange skatter i klesskapet hans. Det er ordentlige kvalitetsvarer, og jeg har faktisk tatt vare på min fars 30 år gamle sko. De er sålet om, og nå bruker jeg de daglig, forteller han.

Fredriks interesse for klær og herreekvipasje strekker seg hele veien fra skopuss til hatteesker, og det er tydelig at lite overlates til tilfeldighetene. Nå har han også begynt på et nytt prosjekt.

– Mitt nyeste prosjekt er å starte et slipsmerke. Jeg har allerede laget mange til meg selv, men jeg har et lite ønske om å opprette en made-to-order-løsning så jeg kan få laget enda flere. Det er veldig få som lager skikkelige slips i verden etter min mening, så da må du gjøre det sjæl da, sier Fredrik.

En kjærlighet for håndverk og bærekraft

Fredrik trekker også en annen parallell mellom sitt håndverk og jobben som kreatør, hvor både kvalitet og bærekraft står sentralt.

– Jeg har jo et meget kritisk blikk på tekstilindustrien og et stort engasjement for sømkvalitet. Dette er jo en samfunnsdiskusjon som også ofte gjenspeiles i arbeidet mitt i Trigger, sier Fredrik.

Han har til og med fått bruke sin interesse for klær og tekstiler i oppdrag fra Trigger. Som da han bidro til relanseringen av OL-genseren fra 1994 for Dale of Norway.

På spørsmål om hva fremtiden bringer, har Fredrik klare tanker:

– Akkurat nå har jeg en visjon om å bli en god far. Men om jeg skulle sagt noe annet, så er det tilbake til det å skape. Jeg drømmer om å skape noe som kan leve lenge og bli husket for sin gode kvalitet. Kanskje blir det mitt eget klesmerke? avslutter Fredrik.

Foto: Fredrik Myhre