Plateaktuell PR-rådgiver

Alt han tar i blir til metal

23.08.2024

Den musikalske avstanden mellom Carola og det plateaktuelle metalbandet SIBIIR er lang. Likevel har Tobias Gausemel Backe tatt hele reisen. Det har gitt ham en allsidighet som kommer godt med, både som gitarist på scenen og i jobben som PR-rådgiver i Trigger.

Med Donald-blader som lokkemiddel ble Tobias introdusert for musikk og instrumenter i barndommen. Det var belønningen for å dra på de ukentlige pianotimene hjemme i Drammen hvor han kommer fra. Å lære seg forskjellen på noter og tangenter var ikke øverst på listen hans den gangen, men det var likevel mer enn tegneserieheftene som fikk ham til å fortsette.

– Jeg hadde en veldig morsom pianolærer som lot meg spille populærmusikk i stedet for de klassiske stykkene. Mens andre terpet på Beethoven og Vivaldi, fikk jeg spille «Fångad av en stormvind». På den måten ble piano inngangen til musikken for meg, forteller Tobias.

Så kom ungdomsårene. Popmusikken hadde ikke en sjanse lenger. Ikke pianoet heller. Ut med Carola, inn med Nirvana og Metallica. Nå var det rock og gitar for alle penga.

– Storebroren min spilte bass i et rockeband på den tiden, og det inspirerte selvfølgelig meg. Jeg lærte meg å spille gitar og startet et band sammen med noen klassekamerater som likte rock like mye som meg. Derfra var det bandet som preget ungdomstiden min, at vi øvde ukentlig og spilte konserter innimellom.

Skrikende suksess

Siden den gang har ikke rocken sluppet taket i Tobias. Heller tvert imot. For selv om han flyttet fra Drammen til Oslo og ungdomsbandet gikk i oppløsning, oppstod nye prosjekter som utfordret rockesjangeren mer enn før. Tobias ble med i et nytt band, Sigh & Explode, som holdt på med screamo – sammensatt av «scream» og «emo». Heftige saker, uten tvil.

Etter at Sigh & Explode slapp sin første EP i 2007, skjøt karrieren som musiker fart. Bandet vant NRKs livekonkurranse Zoom Urørt, og ble deretter sendt på norgesturné. I tillegg var de med på Lydverket, spilte på Øyafestivalen, Hovefestivalen og Storåsfestivalen. Turen gikk også til England der de spilte på festivaler og ble kjent med bransjen utenfor Norge.

– Vi gikk viralt på den måten man kunne gå viralt på i 2007. Vi var overalt en periode, føltes det som. Det var vår første smak på at det går an å reise rundt og spille bråkete musikk, og faktisk få litt oppmerksomhet for det. Deretter ga vi ut en plate, og så ga vi oss på topp, rett og slett.

Nytt band, nye tider

Selv om bandet rundet av, gjorde ikke Tobias det. Det klødde i fingrene etter å spille mer. Heldigvis satt han igjen med nye venner og bekjentskaper etter suksessen med Sigh & Explode, og han kjente musikkmiljøet her hjemme godt. Vennskapene utviklet seg gjennom jamming, og denne jammingen førte i sin tur til opprettelsen av nok et band, SIBIIR, som er Tobias sitt nåværende prosjekt. Metal denne gangen.

– Vi var fem stykker fra forskjellige bra band som startet et nytt band sammen. Kollektivt hadde vi et stort nettverk av folk, vi hadde erfaring og vi visste hvordan bransjen fungerer. Samtidig var vi litt inn i 30-årene alle sammen, så vi var også enige om å holde ambisjonene på et passe sobert nivå og ta det litt som det kommer.

Siden de fleste har barn og jobber fullt, er ikke lenger det store rockestjernelivet aktuelt.

– Vi gjør det først og fremst for å ha det moro, men så er det også veldig gøy at det har gått så bra som det har gjort. Spellemann-nominasjon og europaturneer var ikke det første vi tenkte på da vi starta opp, fortsetter Tobias.

Selv om det ikke er bare-bare å sjonglere arbeidslivet med en karriere som musiker, mener Tobias likevel at de to verdenene kan spille hverandre gode.

– Som PR-rådgiver i Trigger jobber jeg jo med kommunikasjon, noe som kommer godt med når man spiller i band. Det å få musikken ut til folk, enten det er gjennom sosiale medier eller bransjemedier, er kanskje enklere. Jeg har i alle fall en god forståelse for hva som skal til for å få oppmerksomhet. I tillegg har jeg blitt god til å organisere, sende e-poster og planlegge. Jeg er ingen prosjektleder, men det er likevel egenskaper som er gode å ha når man er med i et band, for det handler om veldig mye mer enn å bare spille.

På den andre siden har alle årene i band gjort ham tryggere i Tigger-jobben.

– Jeg har definitivt blitt mer vant til å stå foran mange mennesker, og på den måten blitt mer komfortabel med å holde presentasjoner, og ikke så redd for å by på meg selv. Jeg blir alltid litt nervøs når jeg skal på scenen, enten det er fem eller 3000 personer i publikum. Men det er alltid en positiv nervøsitet. Sånn har det også blitt i jobbsammenheng, sier Tobias.

Undergang med et snev av glede

Den kriblende følelsen av spenning og nervøsitet har vært fremtredende i det siste, både for Tobias og resten av SIBIIR. Bandet har nettopp gitt ut en ny plate for første gang på fem år, med en tittel i ekte metal-ånd: Undergang.

– Tittelen gjenspeiler verdenen vi lever i akkurat nå, hvor det er mye som ikke er som det skal. Selv om vi ikke er et utpreget politisk band, er vi naturligvis opptatt av tema som klima og menneskeverd. Det kommer nok tydeligere fram på denne platen enn tidligere. Det mest åpenbare er albumcoveret, som er er Danny Larsen sitt kunstverk Inferno, der en kjempestor skog står i brann, forklarer han.

Samtidig som metal kan fremstå alvorlig, er glede en stor del av pakken også. Ifølge Tobias er det mange som blir overrasket over hvor åpent, inkluderende og harmonisk metal-miljøet er.

– Jeg tror metal kan oppfattes som aggressivt, men det er noe positivt og selvrensende med det også. Du får utløp for mye energi. Dessuten kan ikke alle som spiller bråkete musikk være forbanna hele tiden, sier Tobias.

Denne høsten får han i alle fall muligheten til å svi av energien som har bygd seg opp siden SIBIIR slapp Undergang-albumet. Da er tiden inne for å spille det nye materialet live for publikum over store deler av landet. Lillesand, Stavanger, Kopervik, Trondheim og Ålesund er blant byene som får besøk av bandet.

I løpet av norgesturneen blir det også konsert på Parkteateret i Oslo den 19. oktober. Der håper han å se både gamle og nye fjes. Da Tobias begynte i Trigger var det flere av de nye kollegene hans som allerede var kjent med SIBIIR. Med Undergang-konsertene er han klar for å rekruttere enda flere over til metal-siden.

– Det er mange som først forstår greia når de opplever metal live. Musikken kan i seg selv virke hard, men på en konsert får du ta del i helheten. Da faller brikkene på plass, og mange synes det er ganske kult. Det er ikke sikkert at du går hjem og hører på metal med én gang, men opplevelsen sitter i kroppen en stund, avslutter han.

Opplev SIBIIR live du også! Billetter finner du her.

I mellomtiden kan du lytte til Undergang her.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing a service provided by a third party external to https://www.trigger.no/

Foto
Pål Hoff Fredlund, Petter Christianslund, Robin Bøe og Ihne Pedersen.